Tájékoztatjuk, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) Földgáz Árszabályozási Főosztálya a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) kérésére 2016. október 5-én megerősítette, hogy az MSZKSZ a jelenleg Ft/GJ-ban meghatározott földgáz tagi hozzájárulás mértének Ft/kWh-ra (esetleg a minél kisebb kerekítési különbözet érdekében Ft/MWh-ra) történő átszámításakor az alábbi állásfoglalásban megadott linken található MER 3. pontjában szereplő Kenergia értékek közül a 2H szabványú földgázcsoportra vonatkozó MJ és kWh közötti átváltási értéket (3,2488) alkalmazhatja.

A MEKH 2016. május 4-én kelt állásfoglalásnak kivonata:
„A Hivatal az átváltási szabályokat október 1-jétől nem fogja a 1/2013. (VII. 11.) MEKH rendeletben (a továbbiakban: tarifarendelet) megjeleníteni, ezért ezzel kapcsolatos rendelet módosítás nem várható. A MJ-ról kWh-ra történő átváltással kapcsolatos leírást és arányszámokat a továbbiakban az FGSZ Földgázszállító Zrt. honlapján (www.fgsz.hu) elérhető Minőség Elszámolási Rend (a továbbiakban: MER) tartalmazza, amelyet a földgázszállító minden gázévre vonatkozóan előre kihirdet. A 2016/2017-es gázévre vonatkozó, 2016. október 1-jétől hatályos MER az alábbi linken érhető el: FGSZ MER 2016. október 1-től.
A földgázszállító kötelezettsége a MER előkészítése és éves felülvizsgálata. Érvényessége egy adott gázévre vonatkozik és a földgázszállító a honlapján legkésőbb adott év február 15-ig publikálja.”

 
© 2016 Minden jog fenntartva!