Tájékoztatjuk, hogy az egyes klímapolitikai tárgyú törvények módosításáról szóló 2019. évi XXVIII. törvény alapján módosul a földgáz biztonsági készletezéséről szóló 2006. évi XXVI. törvény (Fbkt.). A törvény kihirdetése a Magyar Közlöny 2019. évi 62. számában történt meg: Magyar Közlöny 2019. évi 62. szám (Fbkt. 2002. oldaltól)

A törvénymódosítás az Fbkt. alábbi rendelkezéseit érinti:
– Az Fbkt. 4. §-a a következő (11) bekezdéssel egészül ki: „(11) A földgáz biztonsági készlet tárolásáért fizetett díj nem haladhatja meg a Hivatal által a Get. szerint megállapított földgáztárolási díjat.”
– Az Fbkt. 8. § (8) bekezdése az alábbiak szerint módosul: „Az Alapszabályban meghatározott feltételekkel visszaigényelhető a (2) bekezdés a) pontja szerinti tagi hozzájárulásnak az a része, amelyet az egyetemes szolgáltató a lakossági fogyasztó részére történő földgáz értékesítés után a Szövetség részére bevallott.” A fenti rendelkezés módosítása érinti a tagsági jogviszonnyal járó kötelezettségeket tekintettel arra, hogy 2019. május 1-jétől megszűnik a vegyipari alapanyagként behozott, felhasznált, értékesített földgázmennyiség után bevallott tagi hozzájárulás visszaigénylés lehetősége, azaz a törvénymódosítás hatályba lépését követő elszámolási időszaktól vegyipari alapanyagként behozott, felhasznált, értékesített földgázmennyiség után bevallott tagi hozzájárulás nem igényelhető vissza.

 
© 2016 Minden jog fenntartva!