Kőolaj

A Kt. 40. § alapján kötelezően a Szövetség tagjává válik és kőolajtermék-forgalmazási tevékenységével összefüggésben, illetve a saját felhasználásra történő behozatali tevékenysége után a Szövetség részére tagi hozzájárulást fizet Kt. 40. § (2) bekezdése szerint:

 

  1. adóraktár-engedélyes, bejegyzett kereskedő, jövedéki engedélyes importáló és a kőolajterméket a jövedéki adótörvény rendelkezései szerint szabad forgalomba bocsátja;
  2. adóraktár-engedélyes és a kőolajterméket adófelfüggesztéssel adómentes felhasználónak kitárolja;
  3. adómentes felhasználó, illetve felhasználói engedélyes és a kőolajterméket adófelfüggesztéssel harmadik országból behozza;
  4. bejegyzett feladó és a harmadik országból behozott kőolajterméket adófelfüggesztéssel adómentes felhasználó vagy felhasználói engedélyes részére a jövedéki adótörvény szerint feladja;
  5. közösségi kereskedelmi tevékenységet végző jövedéki engedélyes kereskedő vagy adóraktár-engedélyes vagy felhasználói engedélyes az EU más tagállamában szabad forgalomba bocsátott kőolajterméket e tagállamból beszerez;
  6. adóraktár-engedélyes és a kőolajterméket az adóraktáron belül felhasználja, kivéve a jövedéki termék előállításához történő felhasználást;
  7. adóraktár-engedélyes és adófelfüggesztés mellett személy- és áruszállítást végző hajók üzemanyag-tartályába betöltött kőolajtermék mennyisége.

 

Tagsági viszony létesítése

 

A tagsági viszony létesítéséhez a vállalatot regisztráltatni kell a Szövetségnél, melyhez az MSZKSZ honlapjáról letölthető Nyilvántartási adatlapot kell benyújtani az Alapszabályban, valamint a Dokumentumok elektronikus benyújtásának szabályáiról szóló tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.

 

A Tagvállalat cégképviseletre jogosult vezetője az Ügyfélszolgálat munkatársaival való kapcsolattartással ügyintézőt is megbízhat, melyhez meghatalmazás benyújtása szükséges.

 

A tagvállalat adataiban történt változást a haladéktalanul jelezni kell a Szövetség felé az Alapszabályban foglalt eljárási szabályoknak megfelelően.

 

Tagi hozzájárulás fizetési kötelezettség

 

A Kt. 40. § (3) bekezdés szerint:

A tagi hozzájárulás alapja a (2) bekezdés a) pontja esetén a jövedéki adótörvény szerint szabad forgalomba hozott, a (2) bekezdés b) és g) pontja esetén a kitárolt, a (2) bekezdés c) pontja esetén a behozott, a (2) bekezdés d) pontja esetén a feladott, a (2) bekezdés e) pontja esetén a beszerzett, a (2) bekezdés f) pontja esetén a felhasznált hozzájárulás köteles termékek mennyisége.

 

A Kt. 40. § (4) bekezdés szerint:

A tagi hozzájárulás megfizetése a (2) bekezdés a), c), e), f) és g) pontja szerint az ott megnevezett engedélyest, a (2) bekezdés b) pontja szerint az adóraktár-engedélyest, a (2) bekezdés d) pontja szerinti esetben a bejegyzett feladót terheli.

 

Nyilatkozat adási kötelezettség

 

A tag minden hónap 15-éig nyilatkozik a Szövetségnek arról, hogy a megelőző hónapban mennyi volt az e törvény hatálya alá tartozó, a tagi hozzájárulás fizetése alapjául szolgáló szabad forgalomba bocsátott, kitárolt, behozott, feladott, beszerzett, felhasznált, illetve hajók üzemanyag-tartályába betöltött kőolajtermék mennyisége.

 

A nyilatkozatot 2013. július 1-től a TIR portálon (https://tir.husa.hu) keresztül, elektronikus úton kell benyújtani, az Alapszabályban foglalt eljárási szabályoknak megfelelően. A Tagvállalat munkatársainak az ehhez szükséges jogosultságot, a tagvállalat felelős vezetőjének írásbeli meghatalmazása alapján az Ügyfélszolgálat állítja be.

 
A TIR Portál elérésének informatikai feltételei:
 

  • Operációs rendszer: Microsoft Windows 7, vagy annál újabb verzió, frissített változatai
  • Böngésző: Internet Explorer 11 32bit frissített változata vagy Mozilla Firefox 32bit frissített változata
  • Java: Java Runtime Edition 32bit frissített változata

 

Amennyiben a fenti feltételek teljesítése mellett a TIR Portál elérése sikertelen, kérjük jelezze a következő e-mail címen: informatika@husa.hu

 

A tag az esedékessé vált tagi hozzájárulásból a kiviteltől számított 90 napon belül levonhatja az olyan kőolajtermék mennyisége után befizetett tagi hozzájárulást, amelyet igazoltan külföldön értékesített.

 

A tagi hozzájárulás befizetésétől számított 90 napon belül visszaigényelhető a Szövetségtől a Kt. 42. § (3) bekezdésben meghatározottak szerinti kőolajtermék mennyisége után befizetett tagi hozzájárulás.

 

Kötelező adatszolgáltatás

 

A Szövetség felhívására a tag minden olyan adatot, dokumentációt haladéktalanul benyújt, amely a tagi hozzájárulás teljesítésének ellenőrzéséhez szükséges.

 

Tagi hozzájárulás esedékessége

 

Az aktuális (tárgy) hónapra kiszámított fizetési kötelezettséget a következő hónap 15. napjáig kell nyilatkozatban bejelenteni és e hónap utolsó munkanapjáig kell befizetni (átutalni) a MSZKSZ K & H Bank 10402142-21418354-00000000 számú bankszámlájára.

Tárolóink Magyarországon

Kapcsolat

Kérdezzen!

Titkárság:

Telefon: 430-3300; 430-3310
Fax: 430-3311
E-mail: husa@husa.hu
Cím: 1037 Budapest, Montevideo u. 16/B

 

Ügyfélszolgálat:

Telefon: 430-3303; 430-3313
Fax: 430-3315
E-mail: referatura@husa.hu
Cím: 1037 Budapest, Montevideo u. 16/B

 

Ügyfélfogadási idő:

hétfő: 09:00 - 15:00

kedd-péntek: legkésőbb az előző munkanap 16:00-ig történő előzetes bejelentkezés és időpont egyeztetés alapján keddtől csütörtökig a 08:00-16:30 közötti, pénteken a 08-14:00 közötti munkaidőben bármikor

Név
E-mail cím
Üzenet tárgya
Üzenet szövege