A minősített elektronikus aláírás elhelyezhető a PDF kiterjesztésű fájlon, vagy fájl csoportot tartalmazó e-aktán. Az e-akta egy XML fájl. Egy e-aktában dokumentumok helyezkedhetnek el, amelyekhez elektronikus aláírások tartozhatnak. Egy elektronikus aláírás vagy csak egyetlen dokumentumhoz, vagy pedig az e-aktában lévő összes dokumentumhoz kapcsolódik. Ez utóbbi esetben az elektronikus aláírást, keretaláírásnak nevezzük. Az elektronikus aláírás folyamatáról a tanúsítvány szolgáltatók honlapján tájékozódhat (pl: Microsec Zrt: https://static.e-szigno.hu/telepit/e-Szigno_kezikonyv.html; Netlock Kft.: https://www.netlock.hu/html/mokka/funkciok.html)

Az elektronikus aláíráshoz úgynevezett minősített elektronikus aláíró tanúsítvány szükséges. A Szövetség jelenleg az alábbi magyarországi tanúsítvány szolgáltatók által kibocsátott, minősített elektronikus tanúsítványt fogadja el:

– Microsec Zrt.:https://www.microsec.hu/kapcsolat/
– Netlock Kft.: https://www.netlock.hu/

Amennyiben Ön már rendelkezik minősített elektronikus aláíráshoz szükséges tanúsítvánnyal, amelyet nem a fenti tanúsítvány szolgáltatók bocsátottak ki, kérjük, hogy jelezze a Szövetség részére az informatika@husa.hu e-mail címen.

A Szövetség és a Microsec Zrt. között létrejött együttműködési megállapodás alapján a Microsec Zrt. a Tagok részére a következő linken található kedvezményes ajánlatot biztosítja: https://srv.e-szigno.hu/index.php?lap=mszksz_igenyles. A kedvezmény igénybevételéhez szükséges, hogy a Tag a bejelentkezés kapcsán előzetesen telefonon, e-mailben vagy személyesen felvegye kapcsolatot a Szövetséggel. A kapcsolatfelvételt követően a Szövetség értesíti a Microsec Zrt-t a regisztráció megkezdéséről.

A Tag és a tanúsítványszolgáltató között létrejövő szerződés a Szövetségtől független, kétoldalú megállapodás, a Szövetség a Tag által megkötött szerződéssel, a számlázással és a kibocsátott elektronikus tanúsítványok érvényességével, műszaki paramétereivel kapcsolatban nem rendelkezik információval, ezért ilyen jellegű kérdéssekkel kapcsolatban minden esetben a tanúsítványszolgáltatóhoz kell fordulni.

A tanúsítvány rendelkezésre állását, valamint lejárata vagy meghibásodása esetén annak megújítását az ugyfelszolgalat@husa.hu e-mail címen kell jelezni a Szövetség felé annak érdekében, hogy TIR-ben hozzárendelésre kerüljön a tanúsítvány a tulajdonosához.

Minősített elektronikus aláírással kell ellátni:

  • a TIR rendszerben rögzített nyilatkozatokat;
  • a Szövetség részére küldött dokumentumokat az Elektronikus eljárás szabályai menüpontban részletezettek szerint.

A tagi hozzájárulás nyilatkozatok TIR-ben történő elektronikus aláírása a két módon lehetséges:

  1. MicroSigner alapú aláíró alkalmazást igénybe vételével (a 2017.09.01-től belépő új Tagok esetében alapbeállítás). Az alkalmazás letöltése és használata ingyenes, elérési helye és használati útmutatója a Tájékoztatók / Tájékoztató a MicroSigner alapú alkalmazás használatáról linken olvasható.
  2. Java alapú aláró alkalmazás használatával (a 2017.09.01-től belépő új Tagok esetében külön beállítást igényel), melyhez  megfelelő verziójú java program rendelkezésre állása szükséges, illetve további feltétel, hogy a használt internetes böngésző támogassa a java alapú alkalmazásokat!
    Az informatikai paraméterekről az Informatikai feltételek / Tagnyilvántartó informatikai rendszer menüpontban olvashat.

A két aláíró alkalmazás a TIR rendszerben párhuzamosan nem használható, viszont a Tag döntésétől függően bármikor módosítható az alapértelmezett aláírási forma. Minden Taghoz csak egyfajta beállítás alkalmazható, vagyis amennyiben beállításra kerül bármelyik elektronikus aláíró alkalmazás a Taghoz, onnantól kezdve a Tag valamennyi aláírója csak ezen alkalmazás használatával tud elektronikusan aláírni a TIR-ben, annak módosításáig.

Amennyiben az eddig használt aláíró alkalmazáson, vagy a 2017.09.01-től belépő új Tagok esetében az alapbeállításon szeretne változtatni, kérjük, hogy igényét jelezze a Szövetség részére az ugyfelszolgalat@husa.hu email címen, hogy a Tag beállításait módosítani tudjuk. A TIR beállításának módosítása nélkül az új elektronikus aláírási forma nem használható.