Tájékoztatjuk, hogy az energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló 2016. évi CXLIII. törvény alapján 2017. január 1-jei hatállyal módosul a behozott kőolaj és kőolajtermékek biztonsági készletezéséről szóló 2013. évi XXIII. törvény (Kt.), valamint a földgáz biztonsági készletezéséről szóló 2006. évi XXVI. törvény (Fbkt.).

A törvény kihirdetése a Magyar Közlöny 2016. évi 199. számában történt meg:

Magyar Közlöny 2016. évi 199. szám 81772. oldal (Fbkt. 81777. oldaltól, Kt. 81787. oldaltól)

A Kt. módosításai röviden összefoglalva a tagsági jogviszony megszűnésével összefüggő elszámolási kötelezettségre, a közgyűlési és az igazgatótanácsi határozathozatalra, a közgyűlési meghívó kiküldésére vonatkozó időtartamra, a tagi hozzájárulás fizetési-visszaigénylési jogcímekre, a tagi hozzájárulás fizetésére és végrehajtására vonatkozó eljárási szabályok pontosítására, kiegészítésére, valamint a 4. melléklet technikai jellegű pontosítására terjednek ki.

Az Fbkt. módosításai röviden összefoglalva a fogalom meghatározásra, a tagi hozzájárulás mértékének közzétételére, a fizetési kötelezettség teljesítésére, a taggá válás feltételeire, a tagsági jogviszony megszűnésével összefüggő elszámolási kötelezettségre, a tagi hozzájárulás visszaigénylés részletszabályaira, a tagi nyilatkozatok, illetve kapcsolódó adatszolgáltatások benyújtásának határidejére vonatkozó rendelkezések pontosítására, kiegészítésére terjednek ki.

A törvénymódosítások közül a tagsági jogviszonnyal járó kötelezettségeket érintő legfontosabb változások az alábbiak:

  • Nyilatkozat benyújtási határidő: január 1-jétől nyilatkozatok benyújtási határideje tárgyhót követő hónap 15. napjáról, tárgyhót követő hónap 20. napjára módosul.
  • Adók módjára behajtandó köztartozás: A jövőben a Szövetséget megillető tagi hozzájárulás hátralék, az azzal összefüggésben megállapított késedelmi kamat, valamint a behajtás egyéb költségei adók módjára behajtandó köztartozásnak minősülnek.
  • Földgáz szekció mértékegység változás: 2017. január 1-jétől a tagi hozzájárulás alapja az értékesített/vásárolt/importált földgáz mennyisége kilowattórában mérve.
 
© 2016 Minden jog fenntartva!