A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) 2019. szeptember 5-én megvásárolta az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB Zrt.) MMBF Földgáztároló Zrt.-ben (MMBF Zrt.) fennálló 51%-os részvénycsomagját. A tranzakcióval – lényegében az eredeti, alapítási szándéknak megfelelően – visszakerült az MSZKSZ tulajdonába a tároló társaság. Az MMBF Zrt.-t kormányzati kezdeményezésre 2006-ban az MSZKSZ alapította egyedüli tulajdonosként, annak következményeként, hogy a 2006. januári orosz-ukrán gázvita miatt pár napig szünetelő gázellátás érzékelhetően is nyilvánvalóvá tette, hogy Magyarország energiaellátása kimagasló mértékben függ a földgáztól. Az Országgyűlés 2006 februárjában fogadta el a földgáz biztonsági készletezésről szóló 2006. évi XXVI. törvényt (Fbkt.), amely a Szövetséget jelölte ki a földgáz biztonsági készlet létrehozására és fenntartására, 1200 millió m³ mobil- és 20 millió m³/nap kitárolási csúcskapacitással. A Szövetség pályázatot írt ki földalatti gáztároló megvalósítására, amelyet a MOL Nyrt. nyert el. A MOL Nyrt. ezt követően tőkeemelés útján szerzett részesedést a földgáztároló társaságban.

Az MMBF Zrt. szőregi gáztárolója rekordidő alatt jött létre, megépítése csupán két és fél évet vett igénybe. A földgáztároló 2010-től 1900 millió m³ mobil kapacitású, 25 millió m³/nap csúcskapacitású tárolóként funkcionál, elsősorban az 1200 millió m³ földgáz biztonsági készlet rendelkezésre állását biztosítva, másodsorban 700 millió m³ kereskedelmi készlet tárolására is lehetőséget adva.

A MOL Nyrt. az új jogi szabályozásnak eleget téve, 2013-ban értékesítette tulajdoni hányadát részben az MFB Zrt., részben pedig az MSZKSZ részére. Ezáltal szerzett az MFB Zrt. 51%-os részesedést a tároló társaságban, az MSZKSZ meglévő részesedése pedig 49%-ra emelkedett.

Ahogyan 2006-ban az alapításról, úgy 2019-ben a vásárlásról is az MSZKSZ Közgyűlése döntött, amelynek tagjai a földgázpiac szereplői, akik tagi hozzájárulás befizetéseikkel a földgáz biztonsági készlet fenntartási költségeit, így a tároló társaság részére fizetett tárolási díjat is finanszírozzák.

A vételár megállapításának alapjául szolgáló cégértékelést a „Big Four” nemzetközi könyvvizsgáló cégek egyike végezte. Az energiaszektorban jártas cég által készített értékelést mind az MFB Zrt. mint eladó, mind az MSZKSZ mint vevő reálisnak ítélte meg, elfogadta, és a részvénycsomag árának megállapításánál ezt tekintette irányadónak.

 
© 2016 Minden jog fenntartva!