Tisztelt Tagvállalataink!

Magyarország Kormánya a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetséget (a továbbiakban: MSZKSZ) bízta meg, hogy a rendelkezésre álló pénzügyi források erejéig különleges földgázkészletet (a továbbiakban: Különleges Földgázkészlet) hozzon létre a földgáz biztonsági készletezéséről szóló 2006. évi XXVI. törvény (Fbkt.) szerinti, jelenlegi biztonsági földgázkészleten felül, amely létrehozásának, tárolásának, fenntartásának és értékesítésének feltételei a különleges földgázkészlet létrehozásáról szóló 260/2022. (VII. 21.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Kormányrendelet) kerültek rögzítésre. A Kormányrendelet értelmében a Különleges Földgázkészlet az MSZKSZ tulajdona, amit 2023. április 1-jéig tart fent, és amelynek mértékét, valamint a Különleges Földgázkészlet létrehozásához és fenntartásához szükséges feltételeket (a készlet beszerzéséhez szükséges hitelfelvétel legmagasabb mértékét, a tagi hozzájárulás mértékét és a földgáz legmagasabb beszerzési árát) az energiapolitikáért felelős miniszter (a Technológiai és Ipari Miniszter) külön rendeletben határozza meg.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a különleges földgázkészletről, valamint a létrehozásához szükséges feltételekről szóló 10/2022. (VIII. 4.) TIM rendelet (a továbbiakban: TIM rendelet) alapján a Különleges Földgázkészlet létrehozásához és fenntartásához szükséges tagi hozzájárulás mértéke (a továbbiakban: különleges tagi hozzájárulás):

a) 2022. október 1-je és 2022. december 31-e között 726,42 Ft/MWh,
b) 2023. január 1-je és 2023. március 31-e között 537,74 Ft/MWh.

A különleges tagi hozzájárulás mértékét meghatározó TIM rendelet a következő linken érhető el:
10/2022. (VIII. 4.) TIM rendelet

A különleges tagi hozzájárulás elszámolására vonatkozó részletszabályok pedig a következő linken érhetőek el:
Különleges tagi hozzájárulás részletszabályok

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a különleges tagi hozzájárulás kizárólag a Különleges Földgázkészlet létrehozását és fenntartását szolgálja, amely a „normál” tagi hozzájáruláson felül fizetendő, a „normál” tagi hozzájárulás jelenleg hatályos mértéke változatlanul 179,95 Ft/MWh.

 
© 2016 Minden jog fenntartva!